detail postkaart kerk + pastorij
Marialoop is een parochie van 8760 Meulebeke

www.meulebeke.be
Welkom in het verhaal van een parochie toen en nu ...
In Marialoop stond als sinds de 17de eeuw de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkapel. Er werd aanvraag ingediend bij de gemeente Meulebeke om de kapel als wijkkerk te aanvaarden. Dit werd geweigerd. De Marialopenaren eisten een pastoor én een kerk.
In 1835 verwelkomde Marialoop zijn eerste pastoor EH. Leo Dujardin. In 1837 kreeg hij van het bisdom Brugge de toelating om een steenbakkerij op te richten en een kerk te bouwen. Speciaal voor het bouwen van deze kerk werd een steenoven aangelegd op de Noord-Heirenthoek. De steenbakkerij was gelegen op de grens tussen Meulebeke en Oostrozebeke, in de huidige Steenovenstraat.
Iedereen van Marialoop hielp mee bij het bouwen van "hun" kerk.  De stenen werden met kruiwagens en boerenkarren naar Marialoopplaats gebracht. De mensen werkten ijverig door, terwijl pastoor Leo Dujardin het nodige geld probeerde bijeen te krijgen voor de financiering van de bouw. Bekend is dat deze ijverige eerste pastoor, per ezel alle gewesten van West-en Oost Vlaanderen afreisde om gelden te verzamelen voor het bouwen van zijn kerk.
De eerste steenlegging gebeurde op 11 april 1837, dezelfde dag als het feest van de heilige Leo. Anderhalf jaar later, op 24 september 1838, werd de kerk ingewijd door Mgr. Boussen, bisschop van Brugge. De kerk werd genoemd naar de Heilige Leo, de patroonheilige van de pastoor-bouwer. Niet veel later kreeg de kerk ook de titel van Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking. In januari 1839 werd Marialoop een onafhankelijke parochie. De kerk was gebouwd, maar had nog geen toren. Pastoor Leo Dujardin ging weer geld inzamelen, ditmaal voor de financiering van de toren. De toren kwam er uiteindelijk, maar pas na de dood van de EH. Leo Dujardin, 9 oktober 1844, te Marialoop.
De parochiekerk is gebouwd in neo-renaissancestijl. Ze is 114 voet lang en 56 voet breed. Het was E.H. Dujardin die deze kerk liet bouwen.  . Tevens schenkt hij de relikwieën van de H. Lucius en de H. Fortunatus. Boven de ingangsdeur vind u het wapenschild van Mgr. Boussen. Misschien doet de kostprijs van dit gebouw U opkijken ? Inderdaad, 38000 Bfr was er toen nodig om deze kerk, samen met de toren, die slechts tot op de hoogte van de nok van de kerk kwam. De torenspits werd slechts in 1854 volledig afgewerkt voor de som van 8000 Bfr, toen E.H. Declerck hier pastoor was.

toren kerk
Bischop Boussen Brugge
Binnenzijde:

Vooraan, boven het hoofdaltaar, een muurschildering afbeelding "de leerlingen van Emmaüs", van de hand van Desiré Mergaert uit Kortemark.
Links en rechts van het koor, de twee wondermooie brandvensters uit 1902 van de Brugse glasschilder Alfons Vincent, voorstellende : het H.Hart van Jezus, het andere het H.Hart van Maria. Let hier vooral op de diepschitterende-harmonieuze kleuren.
Links en rechts de zijaltaren in eikenhout, handwerk van de Tieltse beelhouwer Dejonghe.

Het orgel werd gebouwd door Leo Lovaert ° Nevele 30/3/1802 + Gent 21/8/1872.
Bij de familie Lovaert in de Winkler Prins Encyclopedie van Vlaanderen 1974 , deel 4, blz. 218 vinden we :
Lovaert familie van orgelbouwers uit de 19° eeuw. De belangrijkste vertegenwoordigers zijn : Leonard vermoedelijk autodidact, vestigde zich in Gent en bouwde instrumenten te ... Meulebeke - Marialoop (1846).
Traditioneel qua disponering, pijpwerk, en orgelkast, experimenteerde hij met de pneumatische tractuur (o.m. te Meulebeke en te Eeklo).
Marialoop

postkaart
postkaart
postkaart